Menü Bezárás

Rozs kenyér

Rozs kenyér egyszerűen, ahogy még nem láttad.

Rozs kenyér egyszerűen, ahogy még nem láttad.

Hozzávalók:

Rozs lisz (RL80): 500 g
Rozs keverék: 80 g
Olaj: 15 g
Élesztő (szárított): 7 g
Só: 15 g
Víz: 415 g

Figyelem! A keverék a szükséges sót NEM tartalmazza (2%).

A hozzávalókat tegyük keverőtálba és robotgéppel (5 perc) vagy kézzel készítsünk csomómentes kidolgozott állagú tésztát. Ha kézzel dagasztunk két perc dagasztás után várjunk 5 percet (hogy a tésztában a víz egyenletes eloszlású legyen, illetve a lisztszemcsék megduzzadjanak), majd dagasszuk újabb 2 percig.

Az elkészült tésztát vágjuk két részre, gombóccá formázzuk és lisztezett deszkán a keverőtállal letakarva pihentessük 1 óráig.

Formázás:

2., Hosszú vekni.

Kezünk élével finoman ellapítjuk a tésztát kb. 15*35 cm-es méretűre, majd hosszanti oldalát a tészta tengelyvonaláig felhajtjuk. A két rövidebb oldalt kb 5 cm-re felhajtjuk, majd a másik hosszanti oldalt is felhajtjuk a tengelyhez. Ezek után megfordítjuk.

Rétesliszttel megszórt deszkánkon megmozgatjuk és sütőpapírral borított sütőlapra helyezzük a kenyereket.

A sütőt 40 C fokra előmelegítjük.

A tésztákat vízzel megspricceljük és a veknit átlós irányban két vágással bemetsszük. Majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30 percig előkelesztjük.

A tésztákat kivesszük és konyharuhával letakarva pihentetjük, míg a sütő 220 C fokra melegszik.

Ha a sütő elérte a kívánt hőmérsékletet a tésztákat egy újabb spriccelés után berakjuk és 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 C fokra csökkentjük és további 35-40 percig sütjük.

Amennyiben a héja tetszetősen megpirult kivesszük és fa rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Megvágni csak akkor érdemes, ha legalább langyosra hűlt, mert a meleg vágott részen hamar szárad.

Rozs kenyér egyszerűen, ahogy még nem láttad.

Optimized by Optimole